Wieluń ul.Młodzieżowa 3
691 018 529
dietetyk.kowalska@gmail.com

Zupa z cukinii i ziemniaków z dodatkiem zielonej soczewicy

Zupa z cukinii i ziemniaków z dodatkiem zielonej soczewicy

Składniki:

  • Soczewica zielona – 3/4 szklanki
  • Cebula – 2 sztuki
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Cukinia – 1 sztuka
  • Ziemniaki – 3 sztuki
  • Olej rzepakowy lub oliwa
  • Przyprawy – sól, pieprz, chilli, kurkuma
  • Koperek świeży lub suszony – kilka łyżek
  • Garść pokrojonej natki pietruszki
  • Papryka czerwona – opcjonalnie

Z tych składników otrzymamy 4 porcje zupy

Wykonanie:
Gotujemy soczewicę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej lub oliwę. Dodajemy pokrojoną cukinię i ziemniaki. Dusimy chwilę, następnie zalewamy domowym bulionem warzywnym lub wodą (u mnie dziś była woda). Płynu dodajemy tyle, żeby ledwo zakryć warzywa. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Dodajemy koperek, natkę, przyprawy i blendujemy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy wody. Gotową zupę wlewamy na talerz, dodajemy ugotowaną soczewicę i pokrojoną paprykę. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *