Wieluń ul.Młodzieżowa 3
691 018 529
dietetyk.kowalska@gmail.com

Czekoladowy deser

Czekoladowy deser

Składniki na 4 porcje:

  • Jogurt naturalny – 200g
  • Mleko – 1/4 szklanki
  • Banan – 2 sztuki
  • Kakao naturalne – 6 łyżeczek
  • Żelatyna – 3 płaskie łyżeczki
  • Gorąca woda – 1/3 szklanki

Posypka:

  • Posiekane migdały
  • Wiórki kokosowe
  • Płatki owsiane

Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody.
Jogurt zmiksować z bananem. Dodać mleko, kakao, przestudzoną żelatynę
Deser przelać do szklanek/kokilek/pucharków i wstaw do lodówki żeby stężał.
Wiórki kokosowe i płatki wrzuć na suchą patelnię i podpraż. Wymieszaj z posiekanymi migdałami.
Jeśli lubisz słodsze desery dodaj miodu lub posiekanych daktyli. Posypka gotowa.

Przy okazji – czy wiesz, że regularne spożywanie produktów zawierających kakao zmniejsza ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych, a zwłaszcza udaru mózgu? Cecha ta jest o tyle istotna, że choroby układu krążenia przyczyniają się do ponad połowy wszystkich zgonów w Europie!
Także na zdrowie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *